Penyakit dimusim cuti sekolah

Kadang2 puteri bongsu buat perangai bila suruh masuk tido. mcm2 alasan dia bagi..

"No! baby nak sleep over umah uncle amie kak anis" merengek2 si puteri.

eh..eh.. kecik2 dah pandai nak sleep over. botol susu pon blom lepas lagi. bonda plak mmg tak reti nak pujuk.

"tak boleh.. uncle amie suka makan perut. nanti dia makan perut baby" psiko ayahanda. uncle mie mmg suka usik budak2 kecik nak makan perut buat sup.

"baby nak sleep over umah anis kecik jer" puteri tukar rancangan.

"tak boleh.. rumah anis kecik ada uncle nizam.. uncle nizam suka makan kepala" kali ni ayahanda wat lawak. "nanti uncle nizam makan kepala baby.. NGAP!! eee.. abah takut"

puteri dah nampak psiko. ayahanda pula nak test.

"baby sleep over umah untie sue amayo jer lah" ayahanda bagi cadangan.

"tak bleh.. untie sue ada uncle uyie" jawab puteri.

"uncle uyie suka makan aper?" tanya ayahanda.

"uncle uyie suka makan baby's hand" kata puteri.

"baby sleep over umah faaz jer lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle abah faaz eat baby's feet" kata puteri.

"hmm.. baby sleep over umah iwani jer lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle abah iwani eat baby's ears" kata puteri.

"hmm.. baby sleep over umah kak mimeen nak?" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle kak mimeen eat mouth baby" kata puteri.

"eee.. abah takut.. baby sleep over umah uncle ali lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"uncle ali like to eat baby's nose" kata puteri.

"NGAP! NGAP! eat nose baby.. eee.. abah takut.. baby go to sleep with kakcik jer lah" cadang ayahanda.

"ok" jawab puteri sambil terus ke bilik tido.

[Bonda: kalau dulu mak kita cukup marah kalau tido rumah orang]

Snowboy & papa snow

Hari jumaat tahun baru snow turun pertama kali. sementara putera-puteri yg besar ke sekolah, ayahanda melayan puteri bongsu main snow sampai sejuk ketar. dua-branak wat snowman.

masa nak amik gambar, ayahanda suruh puteri bongsu say hello to snowman.

"snowman is sad.. snowman want mummy" jelas puteri.

Hari sabtu snow turun lagi skali dgn lebih lebat. putera-puteri bersama2 rakan membina snowman yg lebih besar. kami namakan mereka snowboy & papa snow.

"snowman not sad.. snowman has daddy" jelas puteri

Tapi malang umur snowman kami tak panjang. selepas kami masuk budak2 nakal yg nampak jeles sejak dari awal lagi datang dengan kereta tolak menculik snowman kami.

[Bonda: p.h.d. ada dimana-mana]

GBP1,000,000.00 or GBP4.99?

Ayahanda dah beli 3 winter jaket serupa warna pink dari ebay. satu untuk setiap puteri. bila putera tengok terus dia "jeh".

"I hate pink. it's girlish"

So ayahanda nak ngusik. "I just bought you a similar pinky coat."

"I will not wear it for a million pound. not even a pinky nail" jawab putera dgn semangat lelaki berkobar2.

"you know, I just bought you the sonic unleashed game.. and I will not let you play it if you didn't wear the pink coat" ugut ayahanda.

"aaahhh.. abah! you must be kidding me." mengeluh putera. "ok..ok.. i'll wear it even when i don't like it" sambung putera lemah semangat.

[Bonda: GBP1m vs sonic PS2 game.. ayahanda masak ngan perangai anak jantan dia]

Puteri Mrs. McGregor

Pelik gak bonda bila ayahanda tegur.

"Perasan dak? Mrs McGregor senyum kat kita tadi? jauh2 lagi dah nampak."

Bonda pon setuju. Semalam masa ambik puteri tengah, bonda belom sampai pintu pagar pertama pon puteri dah dia lepas keluar.

Mrs McGregor cikgu kelas puteri tengah. Jarang senyum asyik muka serius aje. tak mcm cikgu2 lain sebelom ni. boleh kata semua anak2 bonda cikgu2 lain kenal. kalau tengok kami dtg, dari jauh cikgu2 dah bagitau putera-puteri yang kami dah sampai.

Ayahanda kadang2 komplen. katanya tercongok dpn pagar pon cikgu tu wat tak endah. si puteri plak asyik main2 sampai tak sedar kami dtg.

Ayahanda pon selalu gak main2 ngan puteri tengah.

"You know kakchik? i saw your teacher is smiling today. I bet if your teacher smiles alot the snow will fall"

atau kadang2 ayahanda cakap cam

"you should tell your teacher to smile alot cause she looks lovely smiling" dan mcm2 lagi.

Sbb kami rasa pelik so ayahanda tanya puteri ada dia cakap apa2 kat teacher tak?

"no. i swear i didn't say anything to my teacher. but i told my friend.. and my friend told my friend.. and my friend told my other friend.. and my friend told the teacher"

[Bonda: hehehe.. padan muka. rasa malu pon ada]

Mami.. i'm so tired

video

Minggu ke-2 sekolah.

[Kesiknya bonda kat umah bila semua 4 pegi sekolah]

Hari pertama puteri bongsu di sekolah

Puteri bongsu sudah 3 tahun dan masuk sekolah! hooray.. Puteri dpt join playgroup di westgate hill primary school.. tp kena bayar 6.50 pound sehari. pasal anak tak sabar nak sekolah, terpaksalah ayahanda tonyoh lantai lebih sket :)

Minggu lepas cikgu buat 1st day trial hari selasa. padahal sejak hari khamis sblm tu lagi puteri dah nangis nak masuk sekolah.

Hari pertama cikgu suruh bonda tunggu sampai abiss. sonoknya bonda tengok puteri dpt main dlm kelas.. sampai cikgu pon dia tak layan.

pukul 9pg masuk, habis pukul 12pm. budak2 lain dah balik tp puteri? tak nak balik.. puas bonda pujuk. tak layan. terpaksa bonda call ayahanda dtg ambik kami.

mula2 ayahanda pujuk.. pon tak layan. ayahanda terus dukung ke pintu. puteri stat nangis. kami bubuh jaket. dia menggelupur atas lantai sambil nangis lagi kuat.

ayahanda terus amik dukung puteri..pelik! tiba2 senyap. tak menggelupor lagi tp still teresak2. ajaib sungguh ilmu ayahanda. bonda rasa.











sampai ke rumah puteri cari bonda.

"mami.. baby not abah friend" kata si puteri.

"naper? tak baik tak nak kawan abah" pujuk bonda.

"at school.. baby nangis.. abah ulah a-a baby"

[Bonda: ropanya ada tangan ajaib. mujarab jugak petua nenek]

I hate sekolah balai

Semalam pagi sabtu kami bersiap2 nak ke mesyuarat agong Balai Malaysia Newcastle sekali dgn rumah terbuka aidil adha. jadi sekolah (agama) balai dibatalkan.

"so, there no sekolah balai today? yess!!" putera bersuara.

"eh!" bonda dah nak naik angin. "kamu tak suka nak belajar agama ke?" tempelak bonda. bonda ingat pasal putera dah gian PS2.

"but.. people bullied me at sekolah balai" jawab putera.

"eh.. kan semua kawan2 kamu kat situ. sapa yang buli?" bonda terkejut. baru hari ni dia cakap. dan anak2 bonda selalunya suka ke sekolah pasal boleh berkawan.

"yes.. my friends bullied me. a** and a** did. sometimes h** and even a** did. only h**, a** and l** did not" jelas putera.

"if they're your friends why would they do that to you? what kind of friends are that? did you ever tell the teacher?" ayahanda pon dah panas.

"bcause they thought that i'm weak. they do the wresling moves to me. the teacher didn't do anything bcause they will do that to them." jelas putera.

"ok. i'll talk to the headteacher 1st or their parents. you're not going to sekolah balai next week. or i can also teach you some moves but that could be very dangerous. I do not teach my son to mengalah just to be bullied. that's it" berjela2 ayahanda membebel. inggeris ada melayu pon ada.

[Bonda: nampak sangat ayahanda tengah geram. kalau ada anjing menyalak kat situ tentu dah kena sepak]

Selamat hari raya aidil adha dari rumah baru

Selamat hari raya aidil adha daripada kami sekeluarga.

Lupa nak bagitau kami dah pindah ke rumah baru dah sebulan. Jadi raya aji ni lebih meriah sbb kami buat rumah terbuka.

[Bonda wat sate, pulut panggang & kopok gote.. sori dah abiss]

Cuti

Biasa putera kena imami sembahyang bersama puteri2 adik2nya. Kadang2 bila malas putera carik alasan.

"Can I pray by myself today? why can't they pray with you?" soal putera.

"mama cuti" jawab bonda.

"how? why can't I cuti too?" putera rasa heran.

"girls aje boleh cuti. boys tak boleh" terang bonda.

"not fair" spontan balas putera. Puteri2 dah suka. bonda plak yang teragak2.

"org pompuan dewasa aje yg boleh cuti. budak2 tak boleh" jelas bonda.

"why?" puteri2 plak yang keliru.

"org perempuan cuti bila datang period" jelas bonda. putera-puteri makin keliru.

"what is period?" tanya plak putera.

Bonda senyap. ish..ish.. pikir camana nak bagitau budak2 ni.

"Nanti abe besar abe tau lah sendiri" bonda akhirnya mengalah.

"not fair. i have to wait for a very-very long time" respon putera.

"kalau abe nak tau gak, esok tanya kak madihah" bonda bagi cadangan.

"Kak madihah will say.. kruk-kruk-kruk-kruk.. she speaks very fast. I can't understand her" jawab putera.

"dah.. pergi tanya abah" bonda bagi penyelesaian terakhir.

"no. tak nak. nanti abah said abe kena kawin first"

[Bonda: ayahanda talian hayat terakhir]

Putera ketua keluarga

Dah seminggu putera demam off-on. ler ni puteri bongsu plak panas badan sampai mata bertaik. si puteri tengah asyik merengek2 sbb dizzy. Puteri sulong pon panas badan.

Sekarang dah masuk musim demam. Tahun lepas kecuali putera, kami semua demam mulai hari pertama raya haji sampai 3-4 hari tak leh bangun. Sbbnya putera dah demam lebih seminggu sblm kami.

Semoga tahun ini kami semua dan mereka2 yang tersayang diberi kesihatan yang berpanjangan.


[Bonda pon rasa lenguh2 badan. kalau ikut perasaan nak tido jer]

Perkhemahan musim sejuk

Ayahanda dah beli khemah besar, khemah kecik, sleeping bag, air bed sampai penoh bawah katil putera-puteri. Ni semua nak wat ape? menyemak je.. marah bonda.

"masa murah kita beli ah.. nanti nak guna tak nyusah minjam." jawab ayahanda.










"jom mlm weekend kita tido dlm khemah. buat test dulu" ayahanda ajak putera-puteri.

[Bonda: macam-macam]

Hepi besday puteri bongsu dan alif

Semalam, puteri bongsu aka Barbie Princess meraikan besday ke-3 bersama-sama besday ke-9 alif aka Batman. Puteri sulong aka Cinderella dan puteri tengah aka Snow White memerhati dengan jeles.

sementara Barbie Princess dengan gumbira meniup lilin, batman asyik tersipu2 (camera shy).

[Akhirnya nasi kerabu fest bonda berjaya 2 dalam 1]

Reporter kecik berita besar

Balik dari sekolah, putera tunggal tunjuk brochure kelab taekwando kat ayahanda.

"abah.. i just want to tell you this club is like karate but it does not... " putera cuba nak explain kat ayahanda tapi kena sergah.

"I know what taekwando is.. don't think you know more than me" balas ayahanda agak kuat. letih kayuh beskal :)

"It's TECH-ONE-DO" puteri tengah mencelah. cuba nak betulkan sebutan ayahanda. Bonda jeling puteri.

"No! It's TAI-KWAN-DO" balas ayahanda.

"Mamiii... abah said TAIK-P*NG-GON" repot puteri bongsu.. secara lintas langsung.

[Bonda: ini taraf reporter BH-UM.. plastik jadi palestin :)]

I don't like malaysia

Hari ni puteri tengah terlupa bawak book bag. dah sampai kat pagar sekolah baru bonda terperasan. lepas sekolah ptg bila kat umah bonda tanya puteri cikgu marah tak? katanya NO.

Lewat ptg sambil nengok tv puteri tengah naik atas riba ayahanda.

"daddy.. are we going back to malaysia next year?" tanya puteri.

"no.." jawab ayahanda ringkas.

"i don't want to go back to malaysia" sambung puteri. "i like westgate hill. i don't want to go to school in malaysia".

"why?" tanya ayahanda.

"because you said when your are small like me and you forgot your book your teacher said YOUR ATOK WANT TO READ IT.. and he got mad and make you stand on the table"

"i did?"

[Bonda pon ada pengalaman cam tu dulu tp skrg ada lg ke cikgu cenggitu?]

Salon Bonda

Teman2 ramai yg "heran" lalu bertanya;

"eh.. eh.. sorang rambut mencacak. sorang rambut lurus. sorang rambut kerinting. sorang rambut perang. Anak2 kak ct ni ikut sapa?"

Bonda senyum jer.. pasal dah tahu skripnya kalau ayahanda yang jawab.

"yg boy ni rambut mcm bapaknya. yg lurus panjang mcm bapaknya masa kat US. yang perang mcm janggut bapaknya." jawab ayahnda sambil melurus janggut sejemputnya.

Tak puas hati.. teman2 sambung;

"habis yang kerinting ni? ikut ibunya yer?"

Bonda tersengih.. ayahanda sambung..

"tang kerinting pon ikut bapaknya gak"

Masih tak puas hati, teman2 tekan..

"tang mana yang sama? rambut ngko lurus. janggut tak kerinting" teman2 query.

"rahashia.. hak tu prebet. takleh royat" jawab ayahanda selamba.

[Bonda tumpang gelak.. lagi sekali]

Panduan bercakap di telefon

Time raya ni bila call kampong pakai komputer ni adakala frust sket.. bila orang di kampong takleh paham. Tp sebenornya cuma masalah teknikal jer. kalau 2-2 dua belah saling bekerjasama pasti ok.

Talian internet ke fone rumah ada delay (atau lambat sampai sket.. al maklumler jauh). kadang2 time hujan delay-nya hingga 2-3 saat. jadi bila sorang bercakap, dia kena tunggu 2-3 saat sebelom bercakap lagi. mcm "walkie-talkie" kena tunggu reply dulu.

Kalau idak 2-2 dok bercakap.. satu habuk dok paham. Masalahnya ayahanda ni pongoh banyok sket :)- bila dia frust, dia pon senyap terus.. huhuhu. ciaann.. kat dia kan? pastu berminggu2 tak call kg.. katanya tak paham pon :(

Tapi org tua memang payoh paham.. ayahanda sedor tu. cuma dia mintak yang muda tolong paham dan ajar teknik "cakap dan tunggu" pada nenda. Nanti senang sket bilo dio nak telefon.

Akhir sekali kami sekeluarga mohon maaf zahir dan batin.. kata ayahanda nak wat camana.. pongoh tu dah sebati :)

[Bonda: macam tengok tv cerita alih-bahasa]

Yess!

yess. yess. baby can go to school.. yeaa..

Gembira sunggoh puteri bongsu. Tak sabar2 tunggu ayahanda balik dari sekolah nak bagitau berita baik.

Tak sempat ayahanda masuk rumah puteri dah melapor.

"abah.. baby poo on toilet seat. baby can go to school now"

"ookay." balas ayahanda "tomorrow ok?"

"Pleaseee.. abah can i go to school now? Pleeaaseee.."

Merayu2 puteri nak ke sekolah pada pukul 7pm.

[Bonda: Kesahnya ayahanda cakap puteri boleh sekolah bila dah pandai pee dan poo dalam tandas atas seat]

Eid Mubarak

Kami mengucapkan selamat hari raya aidil fitri kepada semua kaum keluarga, sahabat-handai, rakan-taulan dan semua muslimin-muslimat di Malaysia atau di mana saja berada. Maaf zahir dan batin.

[Kad raya tak sempat proses]

Tahun ini dalam sejarah

Tahun ni semua putera-puteri bonda posa. Empat2 bangun sahur pukul 3 pagi. Puteri bongsu bukak posa pkul 8 dgn susu. Puteri sulong sulong & puteri tengah dah 4 hari posa penoh. Putera tunggal masih cemerlang.

ciannn puteri bongsu pon posa gak pasal tadak kawan nak share biskut.

"kak chik share ngan baby.." mintak puteri bongsu.

"kak chik posa." Jawab bonda

"kakak?"

"posa."

"abe?"

"posa."

"mama?"

"posa."

"abah?"

"posa."

"ciann baby. sapa2 pon tak nak share ngan baby. baby posa la." putus puteri bongsu.

[Bonda enjoy masak tahun ni]

Puasa 22 jam

Semalam bonda terlajak tido. tak sempat sahur.

putera paling kesian. masuk tido jam 10 mlm kena puasa sampai pukul 8.25 malam. sejak pukul 4 ptg lagi dah merengek nak bukak. bonda tak bagi. sampai jam 7 ptg dah mengalir air mata. katanya sakit perut dan pening kepala.. tapi bonda tengok mcm bertenaga lagi jadi bonda tak bagi buka pasal sayang.. dah pukul 7 lebih.

bonda pujuk hari ni nak makan apa? katanya kari ayam, murtabak dan air soya.

Sampai waktu bukak, putera teguk air soya sikit. jamah murtabak sikit. baru masuk nasi 2 mulut, putera ngadu sakit perut dan pening kepala. putera dah tak nak makan apa2. padahal kalau nasi kari ayam sekurang2 sepinggan penoh baru putera puas ati.

bonda jamah dahi putera, panas. eh.. eh.. demam ke? bonda runsing. terus suruh putera baring.

putera tido sampai waktu sahur. baru bonda kejut putera bangun mintak nasi ayam, murtabak dan air soya. eh.. eh.. bonda senyum sorang2. "ada sambungan ropanya" bisik bonda dlm ati.

bila tgk putera makan bselera, bonda tau putera dah sihat. Alhamdulillah takde apa2.

[Bonda ucap syukur pada Allah]

Imam tak ikhlas

"mama.. can i pray by myself?" tanya putera.

"no" jawab bonda ringkas.

"why it is always me being the imam? why must i pray with my sisters?" komplen putera.

"abe kan boy. girls tak bleh jadi imam." terang bonda. "adik blom pandai semayang sendiri lagi." sambung bonda lagi.

"OOOOKAYYYYY.." putera tarik muncung imam tak ikhlas.

[Bonda ketandusan calon imam. moga2 bila putera besar nanti dijauhi dpd sifat2 pecah amanah, songlap duit, suami tak bertanggungjawab dan lain2 sifat buruk]

Surat untuk atuk

Unto Mato

Kita miss Mato sba kan kita decat Ingaland!

Love from Puteri Sulong

[Mato = mama tok]

encem but not o-ches

"No! baby encem laar..."

Marah puteri bongsu kalau ada yg kata dia busuk.

"Abah encem.. mama encem.. abe encem.. kakak encem.. kakcik encem.."

Tambah puteri lagi tapi sapa2 yg dia marah semua "ucuk anga".

Minah2 saleh pon suka tegur puteri..

"Hiya.. you're gorgeous"

"No! ENCEM laarrr" bentak puteri..

[bonda gelak kat minah saleh yg terpinga2]

Caberg Breeze Germany

Click to play this Smilebox scrapbook: Model helmet
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Make a Smilebox scrapbook

more pics at http://www.caberglids.co.uk/index.php?cPath=70

Puteri Mak Mengalir

"People don't like me" tiba-tiba puteri tengah bersuara.. "not many people like me" sambung puteri lagi.

terkejut bonda. puteri tengah mmg kadang2 timbul "mood sedih". selalunya bila org compare dia dgn puteri sulong.

"nape chik? ada sapa2 tak nak kawan kak chik ke?" bonda cuba nak memujuk.

"because no one give me present on my birthday. kakak got LOADS of presents" jelas puteri.

huh! cerita 3-4 hari lepas ropanya. silap bonda gak pasal hr isnin tu bonda kurang sihat jadi tak buat la makan byk2. hr tu pon dia dah tanya "why there's no one coming for my birthday?"

sebenarnya kami mmg tak pernah pon buat birthday party. cuma buat mkn2 sikit. kadang2 kami ajak some close friends makan sekali. walaupon kami tak cakap buat birthday tp kadang2 diaorang tahu. tu yang ada bawak hadiah.

nampak gaya bonda kena buat mkn lagi sekali..

[tp kan puteri sulong pulak yg jeles.. pasal adiknye 2x mkn]

Slurrppp bunyi e-e-ti

"mommy... ebby nak e-e-ti" pinta puteri bongsu.

bonda tak paham. "baby nak apa?"... "e-e-ti"

bonda dok paham lg. "mama dak paham baby nak apa?".. "E-E-TI!"

bonda masih dok paham tp puteri dah mula meninggi suara..

"kak chik.. tanya adik nak apa?" bonda mintak tolong puteri tengah.

"baby nak meggi" jawab puteri tengah "Hooray! meggi.. meggi.." tambah putera tunggal si tumpang semangkuk.

"NO!!! E-E-TI" betah puteri bongsu sambil tunjuk kat iklan tv.

[perghh.. sib baik kuar kat tv.. kalau tak sampai esok pon tak lesai kes lg]

Puteri Tengah Genap 5 Tahun

"What do you want for your birthday?" tanya ayahanda.
"I want roti canai and cake" jawab puteri .

Semalam besday puteri tengah yang ke-5. Disbbkan bulan julai cuti sekolah, puteri takde peluang nak sambut di sekolah. Tp pihak sekolah tak pernah lupa bagi besday kad untuk puteri.


[ Hepi besday puteri.. we all love you]

Baby jadi bayi

Puteri bongsu dah pandai semmo.. kecuali kecek telo lagi. akhir2 ni sejak antie Su ada baby Ali puteri suka berlakon.. jadi baby.

"eh.. eh.." puteri merengek mcm baby takleh becakap agi. kemudian merangkak atas riba bonda.. "nya.. nya.. nya.. usyu" baby mintak susu. pas tu amik tangan bonda pegang botol.

"wah! baby ni tak pandai pegang benda lagi".. malas nak layan, bonda buat alasan nak masuk bilik air.

habis sebotol baby nak pee pee.. "mommiee.. pee pee" kata puteri.

"adik buka la suar sediri.. mama nak masak ni" suruh mama dari dapor.

"No.. baby kan still small" jawab puteri.

[eh.. bayi ni dah bleh speaking ropanya]

Stoberi castle

No.. no.. no.. bukan castle buat dpd stoberi pon.

Last weekend ada hotspur festival di alnwick castle.. dgn kata lain, MASUK PERCUMA. maka berduyun-duyun la umat melayu melawat alnwick (sebut anik -bukan ayohnik) castle. Castle ni famous sebagai Hogwarts dalam filem Harry Porter.

Masuk dalam ofis & library dia "STUNNING" kata ayahanda. Wallpaper sutera india, siling, pintu dan perabut cantik sungguh. Tp takleh amik gambar.

"Inila hasil penjajahan Tanah Melayu dan India. Padan ler lombong bukit besi sampai tutup.. hutan kena tebas" ayahanda cakap kuat2. Mat saleh tu wat "donno" jer :)

Lepas tu sebelum balik kami singgah petik buah stoberi.

"Biar padan muko mat saleh.. kita makan stoberi dia pulok sampai habih" kata ayahanda sambil masuk baki GBP11.80 dalam poket jeans.





[Masa jalan2 Bonda rasa best sangat.. sampai rumah Zzzzz...]

Pelangi di newcastle

Pelangi-pelangi alangkah indahmu
merah kuning hijau di langit yang biru
pelukismu agung siapa gerangan
pelangi-pelangi ciptaan tuhan

[Gambar oleh ayahanda]

Politik


"tinga baby cakit!.. slo down abah!!"

Tempik puteri bongsu bila ayahanda bukak lagu kuat2 dalam kereta. Ayahanda diam ajer.

"No abah! my song!!"

Tempik lagi puteri bongsu bila ayahanda ikut nyanyi sekali lagu feveret puteri. Ler ni feveret puteri hoedown toedown dan jai ho... zaman issues dah lepas.

Ayahanda jeling bonda.. taknak kalah.. tak bleh jadi ni.. kena politik sikit katanya.

"No baby! this is my car.. my song!!" tegas ayahanda.

"Share.. we share.." pintas puteri bongsu.. pantas.

[Terlintas bonda hal UG.. kalah baru nak kongsi politik budak2]

Kamus bonda: KERJASAMA

Kerjasama ialah melakukan sesuatu perbuatan atau aksi yang mampu mengurangkan tahap kesabaran bonda secara bersama-sama atau tolong-menolong. Kadang-kala mampu mengubah peti suara bonda ke tahap kelelakian.


Pelakon2:

Putera Tunggal - 4 thn
Puteri Sulong - 2 thn 2 bln
Puteri Tengah - 7 bln



[Gambar fail]

I did it by myself too..

"abah.. look" puteri tengah dtg tunjuk lukisan kat ayahanda. Dah jadi rutin kalau ada ayahanda kat umah putera-puteri bila melukis mesti tunjuk utk dpt "redho".

"wow.. did u do that all by yerself?" tanya ayahanda.

"yup.. I did that all by myself" jawab puteri tengah bangga.

"abah.. abah.. I jij bai maicef coo"..

bila dengar ayahanda puji puteri tengah, berlari-lari puteri bongsu nak tunjuk lukisan dia. puteri bongsu mmg perangainya tak bleh kalah dgn puteri tengah.

ayahanda belek2 tanya puteri bongsu.. "adik lukis apa ni?"

"this a giraffe.." puteri tunjuk yg paling atas.

"this princess.." puteri tunjuk yg kat tengah gambar

"this tiger.. eee... tiger nak bite baby" tunjuk puteri kat gambar paling bawah.

[Bonda masuk gelak kat dapor]