Penyakit dimusim cuti sekolah

Kadang2 puteri bongsu buat perangai bila suruh masuk tido. mcm2 alasan dia bagi..

"No! baby nak sleep over umah uncle amie kak anis" merengek2 si puteri.

eh..eh.. kecik2 dah pandai nak sleep over. botol susu pon blom lepas lagi. bonda plak mmg tak reti nak pujuk.

"tak boleh.. uncle amie suka makan perut. nanti dia makan perut baby" psiko ayahanda. uncle mie mmg suka usik budak2 kecik nak makan perut buat sup.

"baby nak sleep over umah anis kecik jer" puteri tukar rancangan.

"tak boleh.. rumah anis kecik ada uncle nizam.. uncle nizam suka makan kepala" kali ni ayahanda wat lawak. "nanti uncle nizam makan kepala baby.. NGAP!! eee.. abah takut"

puteri dah nampak psiko. ayahanda pula nak test.

"baby sleep over umah untie sue amayo jer lah" ayahanda bagi cadangan.

"tak bleh.. untie sue ada uncle uyie" jawab puteri.

"uncle uyie suka makan aper?" tanya ayahanda.

"uncle uyie suka makan baby's hand" kata puteri.

"baby sleep over umah faaz jer lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle abah faaz eat baby's feet" kata puteri.

"hmm.. baby sleep over umah iwani jer lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle abah iwani eat baby's ears" kata puteri.

"hmm.. baby sleep over umah kak mimeen nak?" ayahanda bagi cadangan lain.

"no.. nanti uncle kak mimeen eat mouth baby" kata puteri.

"eee.. abah takut.. baby sleep over umah uncle ali lah" ayahanda bagi cadangan lain.

"uncle ali like to eat baby's nose" kata puteri.

"NGAP! NGAP! eat nose baby.. eee.. abah takut.. baby go to sleep with kakcik jer lah" cadang ayahanda.

"ok" jawab puteri sambil terus ke bilik tido.

[Bonda: kalau dulu mak kita cukup marah kalau tido rumah orang]

Snowboy & papa snow

Hari jumaat tahun baru snow turun pertama kali. sementara putera-puteri yg besar ke sekolah, ayahanda melayan puteri bongsu main snow sampai sejuk ketar. dua-branak wat snowman.

masa nak amik gambar, ayahanda suruh puteri bongsu say hello to snowman.

"snowman is sad.. snowman want mummy" jelas puteri.

Hari sabtu snow turun lagi skali dgn lebih lebat. putera-puteri bersama2 rakan membina snowman yg lebih besar. kami namakan mereka snowboy & papa snow.

"snowman not sad.. snowman has daddy" jelas puteri

Tapi malang umur snowman kami tak panjang. selepas kami masuk budak2 nakal yg nampak jeles sejak dari awal lagi datang dengan kereta tolak menculik snowman kami.

[Bonda: p.h.d. ada dimana-mana]

GBP1,000,000.00 or GBP4.99?

Ayahanda dah beli 3 winter jaket serupa warna pink dari ebay. satu untuk setiap puteri. bila putera tengok terus dia "jeh".

"I hate pink. it's girlish"

So ayahanda nak ngusik. "I just bought you a similar pinky coat."

"I will not wear it for a million pound. not even a pinky nail" jawab putera dgn semangat lelaki berkobar2.

"you know, I just bought you the sonic unleashed game.. and I will not let you play it if you didn't wear the pink coat" ugut ayahanda.

"aaahhh.. abah! you must be kidding me." mengeluh putera. "ok..ok.. i'll wear it even when i don't like it" sambung putera lemah semangat.

[Bonda: GBP1m vs sonic PS2 game.. ayahanda masak ngan perangai anak jantan dia]

Puteri Mrs. McGregor

Pelik gak bonda bila ayahanda tegur.

"Perasan dak? Mrs McGregor senyum kat kita tadi? jauh2 lagi dah nampak."

Bonda pon setuju. Semalam masa ambik puteri tengah, bonda belom sampai pintu pagar pertama pon puteri dah dia lepas keluar.

Mrs McGregor cikgu kelas puteri tengah. Jarang senyum asyik muka serius aje. tak mcm cikgu2 lain sebelom ni. boleh kata semua anak2 bonda cikgu2 lain kenal. kalau tengok kami dtg, dari jauh cikgu2 dah bagitau putera-puteri yang kami dah sampai.

Ayahanda kadang2 komplen. katanya tercongok dpn pagar pon cikgu tu wat tak endah. si puteri plak asyik main2 sampai tak sedar kami dtg.

Ayahanda pon selalu gak main2 ngan puteri tengah.

"You know kakchik? i saw your teacher is smiling today. I bet if your teacher smiles alot the snow will fall"

atau kadang2 ayahanda cakap cam

"you should tell your teacher to smile alot cause she looks lovely smiling" dan mcm2 lagi.

Sbb kami rasa pelik so ayahanda tanya puteri ada dia cakap apa2 kat teacher tak?

"no. i swear i didn't say anything to my teacher. but i told my friend.. and my friend told my friend.. and my friend told my other friend.. and my friend told the teacher"

[Bonda: hehehe.. padan muka. rasa malu pon ada]

Mami.. i'm so tired

video

Minggu ke-2 sekolah.

[Kesiknya bonda kat umah bila semua 4 pegi sekolah]

Hari pertama puteri bongsu di sekolah

Puteri bongsu sudah 3 tahun dan masuk sekolah! hooray.. Puteri dpt join playgroup di westgate hill primary school.. tp kena bayar 6.50 pound sehari. pasal anak tak sabar nak sekolah, terpaksalah ayahanda tonyoh lantai lebih sket :)

Minggu lepas cikgu buat 1st day trial hari selasa. padahal sejak hari khamis sblm tu lagi puteri dah nangis nak masuk sekolah.

Hari pertama cikgu suruh bonda tunggu sampai abiss. sonoknya bonda tengok puteri dpt main dlm kelas.. sampai cikgu pon dia tak layan.

pukul 9pg masuk, habis pukul 12pm. budak2 lain dah balik tp puteri? tak nak balik.. puas bonda pujuk. tak layan. terpaksa bonda call ayahanda dtg ambik kami.

mula2 ayahanda pujuk.. pon tak layan. ayahanda terus dukung ke pintu. puteri stat nangis. kami bubuh jaket. dia menggelupur atas lantai sambil nangis lagi kuat.

ayahanda terus amik dukung puteri..pelik! tiba2 senyap. tak menggelupor lagi tp still teresak2. ajaib sungguh ilmu ayahanda. bonda rasa.











sampai ke rumah puteri cari bonda.

"mami.. baby not abah friend" kata si puteri.

"naper? tak baik tak nak kawan abah" pujuk bonda.

"at school.. baby nangis.. abah ulah a-a baby"

[Bonda: ropanya ada tangan ajaib. mujarab jugak petua nenek]